Este bine cunoscut faptul ca de cativa ani de zile Roamania sufera din plin cand vine vorba de forta de munca. Majoritatea personalului calificat a ales calea vestului in speranta unui salariu mai bun si a unui trai superior celui cu care au crescut acasa.

Deficitul de forta de munca este imens, indiferent de sectorul despre care vorbim iar muncitorii au inteles acest lucru, cerand acum conditii de munca si salarii ce greu pot si indeplinite de Intreprinderile Mici si Mijlocii, cele care de altfel sufera cel mai mult de pe urma lipsei fortei de munca.

Prin urmare pe piata au aparut tot mai multe companii de recrutare a fortei de munca  ce reusesc sa aduca muncitori din India, Nepal, Indonezia, Filipine si nu numai. Un important val de muncitori din Asia a intrat deja pe piata din Romania iar companiile de specific vorbesc despre o crestere exponentiala a importului de forta de munca in urmatorii ani, incercand sa acopere necesarul.

Teoria suna bine. La fel si pe hartie insa intelegerea diferitelor culturi a fost neglijata pentru o vreme indelungata, crezandu-se ca eficienta la locul de munca nu este legata direct de acest factor. Relatiile de munca sunt un aspect important si s-a dovedit stiintific ca un lucrator este dispus sa ofere tot ceea ce are mai bun atunci cand relatiile de munca sunt unele sanatoase pentru el si ceilalti membrii ai echipei sale.

In curand firmele de recrutare, cat si angajatorii din Romania vor fi nevoiti sa ofere cursuri de multiculturalitate pentru cei veniti din strainatate dar si pentru muncitorii romani. Fie ca vorbim despre bariera de limbaj, fie ca vorbim despre religii si credinte, ori de gusturi si restrictii cand vine vorba despre tipurile si felurile de mancare pe care anumite persoane le consuma.

Un alt exemplu este bazat pe faptul ca educatia din Europa si cea din Asia sunt total diferite. In Europa lumea este incurajata sa puna intrebari si sa isi foloseasca dreptul la opinie atunci cand se observa ca ceva nu merge bine sau nu este in regula. In schimb, in cultura din Asia, se cere respect si obedienta fata de cel care este superior in rang, indiferent de situatia in care acestia se afla.

Companiile trebuie sa aduca nivelul de intelegere inter-cultural la acelasi nivel pentru toata lumea, fie ca vorbim despre muncitorii romani ori de peste granite. Doar prin acest efort comun se vor evita neintelegerile, accidentele de munca si formarea unor echipe disfunctionale care nu pot sa ofere randament si sa se ridice la standardele companiei.

Autor: Achim Alin